Életünk során oly sok közösségbe tartozhatunk. Kezdve az óvodás korral, az iskolás éveken keresztül egészen a munkahelyi közösségekig. Ezen úgymond „kötelező” közösségeken kívül más szabadidős tevékenységek által is bekerülhetünk közösségekbe. (focicsapat, tánccsoport, zenekar, stb.)

A közösség mindig is fontos volt az emberek számára, és mindig is próbálták úgy alakítani a környezetet, vagy magukat a körülményeket, hogy a lehető legjobbat hozzák ki belőle. Mi, itt a Szent László Katolikus Szakkollégiumban is valami ilyesmit szeretnénk kialakítani. Egy olyan közösséget, mely során nemcsak egymás mellett élve töltjük el tanulmányi éveinket, hanem együtt, egy közösségben.

A kollégiumban rengeteg fakultatív és kötelező program biztosítja a diákok részére, hogy hasznosan és egyben jó társaságban, jó hangulatban töltsék el szabadidejüket. Természetesen a szakmai és hitéleti programok is közösségi és közösségformáló tevékenységek. Ezek, még ha el is különülnek, valahol egymáshoz is tartoznak. Hiszen egy szakmai műhelygyűlés is közösség összetartó, ugyanúgy, mint egy mise. És egy ünnepi rendezvénynek, vagy egy közösségi kirándulásnak is vannak hitéleti programjai, elemei.

Amint fentebb olvasható, az előző bekezdés már egy kis betekintést engedett a kollégium által szervezett programokba. De lássuk csak részletében:

A kollégium jelesebb napokkor (Évnyitó, Évzáró, Farsang, stb.) és fontosabb egyházi ünnepekkor (Karácsony, Húsvét, stb.) ünnepi rendezvényt szervez és bonyolít le, mely rendszeresen egy kis agapéval és zenés-táncos néha karaoke-s mulatságban végződik.

Félévente megrendezésre kerül egy közös kollégiumi kirándulás. Tavalyi évben alkalmunk nyílt kirándulni a Bükkben, és a Mátrában.

Ugyancsak rendszeresen szervezett esemény a „hétfő esti vacsorák” nevet viseli, mely során mindig egy-egy szoba megvendégeli a többi szobát egy egyszerű kis vacsorára, és ez által a „vendéglátóknak” alkalmuk nyílik bemutatkozni a többieknek, megismertetni magukat a többiekkel.

A kert szépülése és épülése alkalmával lehetőségünk nyílik, közös bográcsozásokra és szalonnasütésekre, amíg a jó idő engedi.

Emellett különböző kulturális programok szervezése is folyamatosan folyik az év folyamán, úgy mint közös színház, vagy külső előadó meghívása.

A sportolás fél egészség” , szól a javított közmondás, mely mottó jellemzi a kollégiumi életet is részben, ugyanis, heti rendszerességgel lehetőség van közös focizásra is.

A Szakkollégium egy olyan intézmény, ahol nem csak a szakmai fejlődést tartjuk fontosnak, hanem a pezsgő életet is. Fontosnak tartjuk, hogy a lakók kimozduljanak a könyv, jegyzet mellől, és más, közösségi programokban is aktívan részt vegyenek.

Készítette, megfogalmazta:

Kiss Gergely – Közösségért felelős Diákbizottsági tag
Balázs János - Közösségért felelős Diákbizottsági tag

 

Programjaink:

Kollégium vacsorák

Az intézményben ez az a program, ami a leginkább egy közösséggé kovácsolja össze a lakókat. Ennek keretein belül minden szoba hétfő esténként vendégül látja a többieket egy vacsora erejéig. Ennek keretein belül mesélnek magukról, mutatkoznak be az aktuális szervezők. Az estéket mindig felhőtlen jókedv és nagy beszélgetések jellemzik.

 

Kollégium Kirándulások

A szakkollégium tagjait még inkább egy közösségbe kovácsolását segítik a közös kirándulások. Cél e programban nem csak a közösségépítés, hanem a hétköznapokból való kiszakítása a hallgatóknak. Fontosnak tartjuk a felfrissülést testben, lélekben. Ebben az esetben a test kerül előtérbe, amikor a kollégiumot elhagyva megy el kirándulni, sétálni a csapat. Ép testben, ép lélek. - tartja a mondás, melyet az intézmény így támogat. Kirándulás minden félévben megszervezésre kerül.  

 

Kollégium Karácsony, farsang

Ezek olyan külsősök számára is nyitott programok, amikor a lakók egy könnyedebb előadást adnak elő a részt vevőknek. A színdarab, és a hangszeres előadások után agapén folytatódnak az esték, amelyeken könnyed beszélgetések, ismerkedések vannak. A közös étkezés után zenés táncmulatság szokta az estéket zárni. 

 

Évnyitó, évzáró

Ezek megléte adja keretét a kollégiumi életnek. Az évnyitón találkoznak először a nyáron felfrissült, kipihent lakók. Ekkor szentmise és egy könnyed este adja meg a lehetőséget arra, hogy a tanév nehézségeihez kedvet, szorgalmat, kitartást kérjenek az Úristentől a lakók, illetve lehetőséget biztosít a nyári kalandokról való beszélgetéseknek. Az évzárók során a hálaadásé a főszerep, amikor lehetőség van megköszönni az Úristennek a sikereket és a kudarcokat egyaránt.